JOM IKOT

Monday, January 10, 2011

SMOKE: KILLING YOU SOFTLY.

Rokok? Mane ada gaya. Gaya? Mane ada rokok. Setelah aku mengkaji sedikit demi sedikit tentang rokok ni bahawa ada satu bende yang sama pada setiap rokok. Ape bende yang sama? Iaitu ASAP rokok. Same tak? Haha. Rilek,jgn obses ngan aku,aku sebagai pemerhati secara senyap sahaja. Kat sini aku ade beberapa info yang tak berapa nak senang duduk kepada perokok tegar di seluruh dunia. Pada mat-mat saleh dan pakcik-pakcik arab, lu orang boleh pakai google translate ok.

Antara bahan-bahan yang terkandung dalam SEBATANG rokok. SEBATANG tau!!

  • Acetone (kepingan cat)
  • Tar (tar jalan raya)
  • Naphthylamine
  • Methanol (bahan pembakar roket)
  • Nicotine (racun serangga dan hama)
  • Pyrene
  • Naphthalena (mothballs)
  • Cadmium (bahan yang digunakan dlm bateri kereta)
  • Carbon Monoxide (gas beracun dlm ekzos kereta)
  • Bezopyrene
  • Vinyl Cloride (membuat pvc)***
  • Hydrogen Cyanide (racun dlm saluran gas)
  • Toluidine
  • Ammonia (pencuci lantai)
  • Urethane
  • Toluene (larutan industri)
  • Arsenic (racun semut putih)
  • Nickel
  • Phenol (ubat pembasmi dan pembunuh kuman)
  • Butane (bahan pembakar pemetik api)
  • Polonium-210
  • DDT (racun serangga)

Aku rasa kalau kumpul sume paru-paru orang yang merokok kat satu dunia ni boleh buat cat,boleh buat minyak untuk tar jalan raya,blh buat minyak roket,boleh buat racun serangga, blh buat bateri kereta, blh buat batang paip PVC, blh buat cuci lantai dan macam-macam lagi lah. Whoaa~ satu penjimatan kan? Ade sesape nak sumbang peparu? Blh contact sepital peparu mesia di number 999.

Habis sudah cerita pasal bahan-bahan yang terkandung dalam sebatang rokok. Semua perokok mengharapkan yang mereka akan berhenti merokok tetapi itu hanya lah angan-angan mereka kerana mereka akan menjadi tidak keruan bila rokok takde. Sedikit petua aku akan bagi kat kengkorang yang smoke tuh,harap korang dapat praktikkan,berlaku jujur dengan diri sendiri ok.

  • Buat-buat bizi,so korang akan lupe untuk merokok.
  • Minum air masak banyak-banyak sampai air kencing korang pun jadi jernih.
  • Menarik nafas panjang sepanjang 3meter. (ukur sendiri)
  • Jauhkan diri korang dengan orang yang merokok sbb nanti korang akan teringin utk merokok.
  • Kunyah sesuatu,contohnye singgam ke, getah tempe ke, tiub tayar ke.
  • Buat senaman regangan, bukan senaman tegangan. Sila Faham
  • Memohon doa dan tawakal selepas korang cube sedaya upaya.

Kalau korang dah ikut petua tapi macam tak jalan jugak, ni aku bagi sikit kaedah untuk korang berhenti merokok. Cube untuk lakukan,korang pasti akan Berjaya.

  • Tetapkan tarikh untuk berhenti merokok, jangan pulak tarikh tuh sentiasa diubah.
  • Yakinkan diri, kalau tak yakin jugak korang blh mohon untuk masuk PLKN.
  • Buat nota peringatan, buat la note kat henpon. Tampal note kat dahi ke. HAHA
  • Katakan pada diri anda, "Aku bukan perokok". Jangan plak da kata mcm tuh lu orang gi isap gam.
  • Sentiasa berfikiran positif. Kalau tak blh nak pikir positif korang jumpe cikgu kaunseling skola.
  • Dapatkan sokongan daripada ahli keluarga sahabai handai dan kereta Hyundai.
  • Lawan keinginan untuk merokok, bukan lawan bertumbuk ataupun bertekak. Tp nafsu.
  • Gunakan Terapi atau rawatan yang sesuai, JANGAN PEGI TEMPAT URUT BATIN SUDA!!!
  • Amalkan Petua 10 M untuk berhenti merokok

Lepas korang Berjaya berhenti merokok korang akan mengalami satu situasi yang berlainan yang korang sendiri tak kan perasan. Apebende kelainan nye?

  • Dapat menghindari racun
  • Dapat melindungi diri, keluarga dan orang lain daripada bahaya merokok
  • Menjadi teladan yang baik kepada anak-anak,anak-anak pun tgk sedap je mata memandang. Diorang mesti ckp,sejuk perut nenek diorang ngandungkan korang. HAHA.
  • Dapat meningkatkan kecergasan serta memiliki tubuh yang sihat
  • Meningkatkan deria rasa dan bau, kalau pas benti smoke ni korang akan lebih peka kepada bau-bau najis.
  • Gigi lebih putih dan nafas lebih segar
  • Dapat mengelakkan budaya membazir dengan menggunakan wang untuk membeli rokok kepada tujuan yang lebih baik dan bermanfaat. Kalau korang kumpul duit bli rokok tuh boleh buat bli “Lamborghini Bergado” tau tak?
Kesan Asap Rokok terhadap isteri dan anak

Kesan Asap Rokok Terhadap Isteri:-

  • Isteri korang akan melahirkan bayi yg tak cukup berat badan contohnye 0.2kg, pergh! Tulang je kot. Gile ah!!
  • Melahirkan bayi yang tidak cukup bulan,tidak cukup tahun dan tidak cukup masa.
  • Lebih terdedah kepada kanser, kalau kanser payudara aku tak tau.
  • Mengurangkan kesuburan dan putus haid awal, yang ini paling bahaya.

Kesan Asap Rokok Terhadap Anak:-

  • Lebih mudah mendapat lelah,kalau kat skola cikgu suh lari keliling padang pastuh budak tuh ckp lelah,tuh sume tipu tuh. Budak tuh malas nak lari,sbb aku penah buat time skola. HAHAHA.
  • Mendapat jangkitan paru-paru,sebab asap rokok yg korang isap tuh anak korang pun sedut skali.
  • Pertumbuhan paru-paru kanak-kanak terganggu, ini disebabkan kanak-kanak tak dibenarkan makan paru lembu. Bahaya woo.
  • Mudah menjadi perokok apabila dewasa kelak, budak-budak pn blh ketagih tau.
  • Statistik Kematian Akibat Tabiat Merokok, kalau kecik-kecik pn da sedut asap rokok. Pastuh da besar ketagih rokok. Mane tak mampus cepat.

Fuh~ panjang lebar macam jalur lebar aku cite pasal rokok ni. Al-maklumlah nak beri kesedaran kepada mereka yang merokok tuh je. Untuk kite-kite aje. Eh? Xde kene mengena. So kepada makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang dok gentel tembakau sambil baca entry saya ni, hentikan lah. Dah hitam legam dah gigi tuh,gigi itam takpe jgn paru-paru itam ye tak?

p/s: aku teringat iklan rokok kat tb, Don’t Break my heart.

16 ,382 comments:

Amiey White said...

kalau diaorang ada kesedaran tu...kalau xde jawapnya lambat lg gua kawen -.-"

SHUKRI SALIM said...

amiey: ckp lah ngan boy amiey. "Dont Break my heart". HAHAHA

+d.O.Y.A.h+ said...

nak rokok mainan ada tak? eleklelele

aRaN said...

susah bro nak berhenti... huhuhuhu

nice info

lavender harum wangi said...

oi, aku suka iklan tu doh! sedih~ abg aku benti smoke lps tgk iklan tu.. tp xlama sbb dia pening2 kepala.. then dia jmpe doktor, doktor sruh dia smoke blik.. HAMPEH punya doktor!

dayah SnoW Heuka said...

igt rokok.. igt abah dayah.. dulu rokok kat depan anak2.. smpi dayah tegur pon dia cmpk rokok dia then dia buat muke..

tp umo da semakin meningkat abah da jarang rokok da.. klo rokok pon rokok jauh2 hehehe

p/s- information y baik + klaka ;D

SHUKRI SALIM said...

doyah: orang tak cari rokok mainan,orang cari rokok hidup. kahkahkah!

SHUKRI SALIM said...

aran: tak boleh berhenti jangan berhenti. ada sorang pakcik ni ckp, "sekali kau hisap rokok,tak payahlah berhenti".

SHUKRI SALIM said...

LHW:bli lah ubat, doktor tuh pun sengal. kan ade ubat titik kat air tuh. haiz~ doktor pemalas.

SHUKRI SALIM said...

dayah:sama lah mcm ayah shuk,dlu merokok depan anak-anak. kalau sambil drive pn smoke jgak. then bile dah dpt adik,ayah smoke jauh2 je.

Chuck Revenge said...

Bagus nasihat kau nie kan? Aku suka. Lalala~~

NOOR FATIN said...

nasib baik dapat org yg xmerokok.. hehe

SHUKRI SALIM said...

chuck: terima kasih chuck! muah kiri muah kanan.

SHUKRI SALIM said...

noor fatin: alhamdulillah.

areripe said...

no comment!
haha!

temox said...

rmai jex yg smokee . taley wt pe da . kut pndai downg laa =='